Jean-Pierre Dupuy i Pilar López-Carrasco. Piano Duo “7 visions de l’Amen – Olivier Messiaen"

Image
JEAN-PIERRE DUPUY i
PILAR LÓPEZ-CARRASCO.
Piano Duo.“7 visions de l’Amen – Olivier Messiaen"

7 d'agost, 19.30 h
Portlligat
Gratuït

Concert de duo de piano, a càrrec de dos referents amb llarga trajectòria, que abordaran l’obra del compositor francès Olivier Messiaen, un dels més influents del Segle XX.

L’obra aborda les diferents accepcions i significats de la paraula “Amen”.

"Amen" engloba quatre significats diferents:

  • Amen, que així sigui!, l'acte creador
  • Amen, jo em sotmeto, jo accepto. Que es faci segons la vostra voluntat!
  • Amen, el desig, l'anhel, que així sigui. Que Vós us doneu a mi i jo a Vós.
  • Amen, això és així, tot està establert per sempre, consumat al Paradís.


Jean-Pierre Dupuy

Després de realitzar estudis musicals a París, on  va ser alumne principalment de Magda Tagliaferro, Jean-Pierre Dupuy va seguir la carrera de pianista i director d'orquestra, dedicant-se de ple a la música dels segles XX i XXI. La concepció dels seus recitals resulta, en moltes ocasions, molt diferent a la dels concerts tradicionals de piano, i en ells ofereix una programació que obeeix a l'entorn, sempre en transformació, de la creació contemporània.

Pianista, performer i director, la seva originalitat i capacitat d'inventiva el situen a l'avantguarda de les iniciatives que es duen a terme en aquest àmbit i fan d'ell un dels intèrprets de piano més importants i imprescindibles de l'actualitat.

La seva trajectòria de solista el porta amb regularitat als escenaris internacionals més reconeguts i a tocar sota la direcció d'eminents directors com: Bruno Maderna, Pierre Boulez, Luciano Berio, José Ramón Encinar, Gilbert Amy,  Josep Vicent, Odón Alonso, Daniel Tosi, Pierre Colombo, Gianandrea Noseda, Juan Pablo Izquierdo, Manuel Galduf, Boris de Vinogradov, Antoni Ros Marbà, Lucas Foss….etc.

És fundador i director del conjunt Solars Vortices, en col·laboració amb el Ministeri de Cultura francès. Jean-Pierre Dupuy ha promogut i estrenat un gran nombre d'obres (més de 600) entre les que destaquen les dels compositors Tomás Marco, Luis de Pablo , John Cage, Giacinto Scelsi, Francisco Guerrero, Josep Maria Mestres Quadreny, Henry Cowell, Joan Guinjoan, Bruno Maderna, Alberto Posadas, Anna Bofill, Karlheinz Stockhausen, etc. Gran difusor cultural, Jean-Pierre Dupuy ha donat a conèixer una infinitat d'obres de compositors espanyols i catalans al món sencer en la seva condició de solista, performer i director.

El 2011 forma duo amb Harry Sparnaay. A més, complementa la seva carrera amb una important activitat pedagògica en forma de cursos, tallers d'interpretació i classes magistrals.

Figura com a professor convidat en diverses universitats dels Estats Units i el Japó.

És director artístic de les edicions musicals Jean-Pierre Dupuy Éditions i compta amb una àmplia discografia que sempre ha estat acollida amb entusiasme per la premsa internacional.
Pilar López-Carrasco
 

Pilar López-Carrasco i Comajuncosas comença els estudis musicals al Conservatori Professional de Música de Manresa i al Conservatori del Liceu. Després de cursar els graus superiors de piano i música de cambra amplia els seus estudis a l´Acadèmia Franz Liszt de Budapest tenint com a professors a  Kornél Zempléni (piano) i János Devich  (música de cambra). Durant molts anys ha aprofundit en el repertori contemporani amb el mestre Jean-Pierre Dupuy.

Ha dut a terme una intensa activitat concertística per tot l’Estat, Hongria, França, Eslovènia…   Ha actuat com a solista en  festivals com Matinées du Piano (Salle de l´Institut del Conservatori d’Orleans), Festival de Música y Danza de Granada (Auditori Manuel de Falla), Quincena Musical de San Sebastián, Auditori de Barcelona (Grec 2000), Festival Internacional de Música de Santander, Teatro Central de Sevilla, Festival de Perelada, Torroella de Montgrí, teatre Conde Ansúrez de Valladolid, Festival Internacional de Primavera de Salamanca, Jornadas de Música del siglo XX de Segovia ….

Entre el premis i reconeixements obtinguts destaquen: el Primer Premi en el XI Concurs Internacional de Piano de Música Contemporània Xavier Monsalvatge ( 2002), el Premi d’Honor del Conservatori del Liceu de Barcelona de final de Grau Superior, el Segon premi en el XXIII Concurs de Joves Intèrprets de Piano de Catalunya, el Premi “Oms i de Prat”, la beca  de llarga durada atorgada pel Govern Hongarès al 1993 en intercanvi amb el Ministerio de Asuntos Exteriores espanyol , la selecció al 1988 per a la “Muestra Nacional de Música de Cámara para Jóvenes Intérpretes” i els premis d’Honor de final de grau Mig i Elemental del CMM de Manresa.

Ha estat mereixedora d’excel.lents crítiques i ha enregistrat per a T.V. Alhambra, Radio France, Radio Slovenija, Radio Nacional de España, R-4 Catalunya Música….

Actualment i des del 2005 forma duet amb la violinista polonesa Ewa Pyrek. Aquest duo ha col.laborat amb l’artista de vídeoart Ester Xargay en el projecte “Mites”.Al 2011 ha col.laborat juntament amb Ewa Pyrek, violí, Matthias Weinmann, violoncel, i Francesc Navarro, clarinet, en la interpretació  del “Quartet per a la fi dels temps” de O.Messiaen.

Ha format part del Trio Guinjoan, del Trio MonMarTres i també ha estat  pianista del grup Diabolus in Musica.

Image
Image
Image
Image

© 2019 Festival Internacional de Música de Cadaqués. Tots els drets reservats.